Aktietips: Bra trend för Thule

Aktietips: Bra trend för Thule

Publicerad 2016-02-15 18:32:00

Aktier Ett riktigt bra bokslut och goda framtidsutsikter. Det är faktorer som talar för Thule som också fick en välförtjänt börsuppgång större än index på måndagen.

Bland alla nykomlingar på börsen under de senaste drygt tre åren finns Thule som noterades i slutet av 2014. Det så kallade takboxföretaget som dock gör så mycket mer – framför allt produkter för konsumenter med en aktiv fritid.

Privata Affärer fattade snabbt tycke för bolaget och rekommenderade aktien i mars förra året. Och vi fick en snabb uppgång med 14 procent innan vi tog bort köprådet i början av maj.

Därefter har aktien både noterats högre och lägre, men måndagens bokslut borde gjort slut på eventuella funderingar hos marknaden om att Thule blivit noterat på börsen för att riskkapitalbolaget Nordic Capital bara ville casha hem.

Fjärde kvartalet visar en ökning av omsättningen med nästan 9 procent till 980 miljoner och framför allt en ökning av vinsten till 48 miljoner (34) - en ökning med 40 procent. Klart bättre marginaler sista månaderna på året, vilket överensstämmer med utvecklingen under helåret.

Vd Magnus Welander tror att innevarande år kommer visa förnyad tillväxt tack vare nya produktlanseringar plus att bolaget nu fortsätter sin ompositionering mot sport- och fritidsprodukter efter försäljningen av snökedjeverksamheten.

Bokslutet innehåller också en glädjande höjning av det finansiella marginalmålet till 17 procent - en ökning med två procentenheter. Anledning är den positiv utvecklingen för bolaget under året som redan inneburit att det gamla målet passerats.

Värderingen är trots måndagens kurshöjning med 5 procent inte särskilt utmanande. En ökning av vinsten per aktie med 10 procent är helt rimlig för 2016, vilket innebär ett p/e-tal på knappt 16. Något dyrare än börsens genomsnitt, men så är också Thule stabilare mot konjunkturen och med en framtid som stavas tillväxt.

Ett klart plus är också att styrelsen bidrar med aktieägarvärde och delar ut 56 procent av vinsten. Det ger 2,50 kr i år (uppdelat på två tillfällen) och bör bli en femtioöring till redan nästa år.

All-time-high för Thule nåddes precis före nyår med cirka 116 kr, vilket innebär att kursen tappat cirka 12 procent trots måndagens uppgång. Det kan därför finnas mer att hämta även om aktien gick upp med nästan 5 procent efter rapporten.

Magnus Alfredsson