Aktierna som klarat börssvackan bäst Foto: istockphoto

Aktierna som klarat börssvackan bäst

Publicerad 2016-02-01 10:23:00

Aktier Med en nedgång på drygt 7 procent går januari till historien som en av de sämsta inledningarna på ett börsår på mycket länge. Men allt var inte nattsvart utan det fanns också aktier som steg rejält under månaden. Flera av dessa rekommenderades dessutom av Privata Affärer innan kurserna steg.

I topp ligger ”frimärksaktien” Stockwik Förvaltning. Investmentbolaget handlades runt 4 öre under större delen av månaden. I förra veckan stack dock kursen uppåt under relativt hög omsättning. Månaden slutade med en uppgång motsvarande 160 procent.

Därefter är steget långt ner till tvåan Bactiguard Holding. Medicinteknikbolaget meddelade i början av året att man fått ett produktgodkännande i Kina och bolagets vd räknar med att kunna nå en marknadsandel om dryga 10 procent inom några år. Aktien steg 33 procent i januari.

Nästa aktie på listan är Anoto som efter en bottenkänning i mitten av månaden klättrat uppåt. Bland annat med stöd av ett utökat samarbetsavtal. Aktien steg 14,4 procent i januari.

Hexatronic hamnar på fjärde plats. Aktien stack i väg rejält i slutet av månaden och uppgången kan summeras till 13,3 procent.

På femte plats hittar vi Formpipe. Programvarubolaget har under månaden fått två stora order och aktien har klättrat 11,2 procent.

Kappahl intar sjätteplatsen med en uppgång på 10,8 procent. Aktien fick bland annat stöd av insiderköp samt en stark rapport. Det är för övrigt extra glädjande att se Kappahl på topplistan eftersom Privata Affärers Magnus Alfredsson tipsade om aktien strax innan den stora klättringen.

En annan aktie vi rekommenderat är NCC. I det senaste numret av  Placeringsguiden gjorde vår analytiker Anders Haskel en analys av NCC med en köprekommendation. Han menade då att chansen till kursökning främst ligger i den starka byggkonjunkturen i Sverige plus avknoppningen. Riktkursen sattes till 277 kr vilket aktien nu passerat. I fredags stängde NCC B på 289,9 kr vilket motsvarar en uppgång på 10,2 procent sedan årsskiftet.

Tabell: Aktierna på Nasdaq Stockholm som steg mer än 10 procent under januari.

Aktie  i år% 
Stockwik Förvaltning  160,0
Bactiguard Holding  33,9
Anoto Group  14,4
Hexatronic Group  13,3
FormPipe Software  11,2
KappAhl  10,8
NCC B  10,2

Magnus Gustavsson