Ett tecken på nedåtrekyl

Ett tecken på nedåtrekyl

Publicerad 2013-10-14 12:32:00

Krönika Kursrörelser som accelererar kraftigt brukar följas av nedgångar. Privata Affärers Marcus Hernhag tipsar om hur du kan utnyttja börspsykologin för bättre aktieaffärer.

Jag är intresserad av börspsykologi. Inte bara för att kunskap om sånt hjälper mig i mina affärer utan även för att det är en mänsklig del av aktiehandeln som akademikervärldens räknenissar inte kan sätta siffror på. Den avancerade statistiska sidan ger jag inte så mycket för.

Börspsykologin fungerar som så att när det gått panik i nedgångar eller eufori i uppgångar är det sista stora kursrörelsen på ett bra tag. Nu i tider av börsuppgång är det lätt att hitta flera kursaccelerationer som gett sladd i kursdiagrammet. Det brukar vara ett tecken på att åtminstone en kortsiktig vändning är nära i tid. 

Efter att telefonbolaget Doro ifjol bottnat kring 21-24 kr började kursen stiga. I år blev uppgången allt snabbare och i början av september lyfte den och nådde 57 kr. I september passade även insiders på att sälja, vilket är ett säkert tecken på att aktien inte är särskilt billig längre. Doro är fortsatt ett bra bolag, men ju större uppgång desto större rekyl.

Från forskningsbolaget Orexos botten på 22 kr i juni ifjol började aktien stiga och i takt med goda nyheter accelererade uppgången i somras. Nu i september toppade den kring 150-160 kr. Kursraketen Fingerprint har till och med två stora accelerationer i kursdiagrammet, med en topp i juni och en i september. Båda följdes av kursnedgångar. Även Kinneviks uppgång sedan förra hösten skenade och toppade i början av september i år.

Aktiekurserna kan förstås fortsätta upp på sikt, men det mesta talar för att de största och snabbaste kurslyften är avklarade. Sannolikt blir det mer av vinsthemtagningar framöver. Uppgångarna gör dessutom att kraven höjts rejält på bolagen att leverera.

Köp på rekyl om du tror på bolagen, passa på att sälja på kurslyft om du vill ta hem vinster. I de flesta fall gör du de bästa aktieköpen efter en längre tids börsnedgång, eller när ett bra bolag har en längre svacka. Köper du däremot efter en accelererad uppgång kommer din avkastning lättare att börja sladda.

Marcus Hernhag

Följ de aktuella aktierna här

Orexo

Fingerprint B

Kinnevik B

Doro