Chefsstrategen spår stark rapportsäsong Foto: istockphoto

Chefsstrategen spår stark rapportsäsong

Publicerad 2017-10-12 06:00:00

Aktier Snart börjar rapporterna för det tredje kvartalet strömma in både från amerikanska och europeiska bolag. Nordeas chefsstrateg Michael Livijn är optimistisk och ser en stark säsong med goda möjligheter att överraska på uppsidan.

Han pekar på tre indikatorer som talar för att rapportsäsongen kommer att vara ett stabilt stöd för aktiemarknaden framöver. Det första är utvecklingen av det amerikanska ISM-indexet som mäter aktiviteten i industrin.

– Förra veckans tal var bättre än vad även optimisterna hoppats på och nivån på 60,8 för september var den högsta på 13 år, säger han och tillägger att ISM-indexet brukar vara ”en hygglig indikator för vinstutvecklingen”.

Andra argumentet handlar om bolagens optimism inför rapporterna. Den är mycket stark och har inte varit starkare på flera år, menar Michael Livijn.

Inför rapporterna är 36 procent av bolagen positiva kring det egna resultatet. Snittet för de senaste fem åren är 26 procent.

– Dessutom ser vi mindre nedrevideringar av vinstestimaten från analytikerna än tidigare. Sammantaget lägger det grunden för ännu en stark rapportsäsong, säger han.

Slutligen är tillväxten både global och synkroniserad, påpekar Michael Livijn. Marginalpressen är samtidigt fortsatt låg då lönekostnaderna inte ökar nämnvärt och det låga ränteläget, drivet av centralbankernas expansiva penningpolitik, ger låga räntekostnader.

– Dessa faktorer ger för handen att 2017 är på väg att leverera den starkaste vinsttillväxten sedan 2011 och vi ser inget som pekar på att tredje kvartalet skulle bli ett undantag. Nordea rekommenderar fortsatt en övervikt i globala aktier relativt långa räntor, säger Michael Livijn.

Christer Fälldin

Michael Livij , Nordea