FI vill införa skatt på aktiehandel Foto: Henrik Montgomery/TT

FI vill införa skatt på aktiehandel

Publicerad 2014-07-02 17:08:00

Almedalen Höjda skatter och slopade subventioner ska finansiera Feministiskt initiativs satsningar på arbetstidsförkortning, utjämnad löneskillnad mellan män och kvinnor och höjd garantipension.

Det skriver Gudrun Schyman, talesperson och riksdagskandidat (FI), och Kenneth Hermele, ekonom och riksdagskandidat (FI), på DN Debatt. En del av reformerna betalar sig själva, åtminstone delvis, enligt partiet.

”Arbetstidsförkortning leder till minskad sjukfrånvaro, lägre personalomsättning, mindre stress, bättre kvalitet i utfört arbete och dessutom i många fall till ökad produktivitet, det visar fall där sextimmarsdag införts”, skriver debattörerna.

Resten av finansieringen består av skattehöjningar och avskaffande av subventioner. FI vill slopa sänkt restaurangmoms och sänkt arbetsgivaravgift för unga liksom rut- och rotsubventioner.

Partiet vill vidare införa skatt på handel med aktier och värdepapper. Hermele förklarar i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att det handlar om någon form av den så kallade tobinskatten som införts i flera EU-länder.

Utöver det vill FI höja arbetsgivaravgiften en halv procent, skapa en fond som jämnar ut löneklyftor mellan män och kvinnor och införa en miljöskatt på kött (på 10 kr per kilo i genomsnitt).

Det motsvarar en ökning av skattekvoten i förhållande till BNP med 3 procentenheter till 47 procent, enligt partiets uträkning. 

Partiet lyfter fram sex åtgärder för ”att komma till rätta med den orättvisa pensionen”. Några av åtgärderna är att höja garantipensionen till 10 800 kr i månaden, indexera garantipensionen mot löneutvecklingen istället för mot inflationen och avskaffa premiepensionsdelen av pensionen.

Joakim Petersson